Ga naar de inhoud

Startkwalificatie

Geen diploma en geen startkwalificatie

In mijn vorige blog vertelde ik hoe mijn zoon met een TOS (taalontwikkelingsstoornis) in januari 2023 thuis kwam te zitten in het 2e jaar van zijn MBO 4 opleiding. Passend onderwijs was niet passend voor hem.

Samen met mijn zoon besloten we om voor een VAVO traject te gaan. VAVO is Havo voor volwassenen. Met zijn VMBO-tl diploma kan hij zo doorstromen. In eerste instantie gingen we voor een paar vakken, maar tijdens het intake gesprek werd mijn zoon zo enthousiast dat hij aangaf een compleet vakkenpakket te willen gaan doen. Wat mooi dat hij deze uitdaging aangaat!

Omdat mijn zoon, door zijn TOS, problemen heeft met automatiseren is Wiskunde niet echt een optie. Dus bleef het CM, cultuur en maatschappij, pakket over. Dit is helemaal perfect voor mijn zoon, want de vakken Aardrijkskunde, Biologie en Geschiedenis hebben al sinds zijn jongste jaren zijn interesse. Nederlands wordt een uitdaging. Engels gaat hem beter af. Het zesde vak zou Maatschappijleer zijn. Het enige probleem was nu nog de verplichte tweede vreemde taal. Duits of Frans zijn erg lastig voor mijn zoon, juist vanwege zijn TOS. Omdat de dame van de VAVO ook wel begreep dat dit een probleem zou zijn voor hem, bood ze aan bij DUO op basis van zijn TOS een vrijstelling aan te vragen voor de tweede vreemde taal. Daarvoor in de plaats gaat hij Maatschappijwetenschappen volgen.

Blij kwam mijn zoon thuis. Vol motivatie om dit traject te starten. Echter kregen we enkele weken later bericht van de VAVO. DUO verleende geen vrijstelling voor de verplichte tweede vreemde taal.
Mijn zoon gaat nu de komende twee jaar zeven Havo vakken volgen en krijgt geen Havo diploma. Hij gaat nu Havo certificaten behalen en moet dus alle vakken voldoende scoren. Hij kan na dit VAVO traject ook niet zomaar doorstromen naar het HBO, want daarvoor is een diploma vereist. Hij is dan, als alles goed gaat, 19 jaar en moet dus nog twee jaar wachten voordat hij de 21+ toelatingstoets kan doen. En hij heeft na het afronden van dit VAVO traject nog steeds geen startkwalificatie. Hoe motiverend is dit?

Mijn zoon heeft sinds zijn tweede levensjaar al te dealen met zijn TOS. Hij is al vijftien jaar keihard aan het werken om te leren praten en zich staande te houden in het schoolsysteem. Al twee keer heeft dat geresulteerd in thuiszitten. En als dank voor al zijn harde werken loopt hij ook nu weer tegen de regels van niet passend onderwijs aan.

Geachte minister van onderwijs, ik beloof dat mijn zoon geen Duits of Frans en ook geen Wiskunde gaat studeren, maar mag hij alsjeblieft wel een Havo diploma krijgen zodat ook hij een goede start kan maken in onze maatschappij?

En wie weet gaat hij iedereen nog verrassen, het zou niet de eerste keer zijn, en gaat hij straks lekker Aardrijkskunde studeren. Volgens mij is er nog een leraren tekort op te lossen.