Ga naar de inhoud

Sinterklaasmemory

Memoryspel

Wij spelen op 5 december al jaren een Sinterklaas memoryspel. Onze eettafel staat dan vol met omgekeerde plasticbekertjes met daaronder aan Sinterklaas gerelateerde snoepjes.
In eerdere jaren lagen er onder de helft van de snoepjes naamkaartjes. Als iemand een kloppend paar had gevonden waren de snoepjes voor diegene en mocht hij of zij een cadeautje pakken met de naam die op het naamkaartje stond. Tegenwoordig hebben we geen cadeautjes meer met Sinterklaas, maar het memoryspel blijven we ieder jaar weer spelen.

Angst

Deze traditie is bij ons uit nood geboren. Onze zoon met een TOS was extreem bang van Sinterklaas en Zwarte Piet. Wij vermoeden dat hij door zijn TOS het hele feest niet begreep.
Zijn angst was werkelijk extreem. Het begon al eind augustus als de pepernoten in de winkel lagen en stopte zo rond Pasen. In de zomervakantie als we naar Frankrijk gingen was hij bang dat we naar Spanje zouden gaan.
Hij durfde niet meer alleen naar boven en niet meer alleen naar de WC. Als het begon te schemeren moesten de gordijnen dicht en als hij ging slapen moesten boven alle lichten aan. Naar een winkel gaan kon niet meer, want hij was doodsbang dat daar een Zwarte Piet rond zou lopen.
Zijn schoen zetten was een drama. De volgende ochtend durfde hij niet naar beneden. Mijn oplossing om samen een schoen cadeautje te kopen, die samen in te pakken en samen in zijn schoen te doen bracht geen uitkomst. Hij durfde de volgende dag evengoed niet naar beneden.
Sinterklaasavond was ook niet te doen. Hij schrok zich rot toen hij na een bezoekje aan oma in de schuur een zak met cadeautjes vond. Hij wilde geen cadeautjes en pakte ze ook niet uit.
Uiteindelijk haalden we met het memoryspel een stukje van de angst weg maar het werd pas echt leuk toen we geen cadeautjes meer gaven en alleen nog maar het spel speelden.

Workshops en boek

Dit is één van de vele problemen waar wij tegenaan liepen met onze zoon met een TOS en één van de vele oplossingen die wij bedachten. Bent u nieuwsgierig geworden naar de dagelijkse praktijk van een gezin met een kind met een TOS? Neem contact met mij op via het contact formulier op mijn website www.heleengorter.nl